I munnen har vi 10000 smaksløker. At hvert eneste menneske skal ha blitt utstyrt med de nøyaktig samme egenskapene m.h.t. smak ville i såfall være noe bortimot en biologisk sensasjon ! Man skal derfor ta konjakktestene med en aldri så liten klype salt, og som en regel heller gå etter sin egen nese. Jeg har likevel valgt å bruke endel ressurser på oversikten nedenfor, da den kan fungere fint som referanse om merker som kanskje er litt mer ukjente. De fleste kjøperne av konjakk er tro mot sitt favorittmerke, og holder seg til den samme flaska hver gang. Nå er jo dette med lojalitet generelt en fin ting, men det er synd at så få tør å gå skrittet videre - og kjøper en litt dyrere konjakk, samt å prøve et nytt merke. I dag
inneholder Vinmonopolets prislister godt over 200 forskjellige konjakkvarianter fra kr.
250 helt
oppover til 39.000. De aller dyreste er naturlig nok helt
utenfor rekkevidde for oss vanlige dødelige, men med litt leting finner
man vidunderlig konjakk for noen få hundrelapper. Før du går til testene, kan du kanskje ta en kikk på historie- og faktasiden.
Norsk internettsted med store mengder stoff om mat & drikke. Høy kvalitet, hyppige oppdateringer og egne nyhetsbrev til de som ønsker det. Konjakktesten er svært omfattende og fortjener å bli lest i sin helhet. Vil du gjøre det, gå hit Aperitif.no karaktersetter konjakkene med stjerner, der 6 stjerner er best. NB : Aperitif vurderer konjakkene utfra pris og kategori (VS, VSOP, XO), noe man bør ta med i betraktningen når resultatene leses. The Cognac Companion, av Conal R. Gregory. ISBN 0-7624-0195-8 Engelskspråklig
bok med en omfattende guide til kjøp og nytelse av konjakk. Testene
inkluderer 150 forskjellige konjakkmerker. I tillegg en fin referanse
for de som kanskje vil reise til Cognac og oppleve distriktet på egen
hånd. Konjakk, Armanjakk & Brandy, av Urban Laurin. ISBN 82-529-2408-5 Svensk bok, oversatt til norsk. Meget fyldig, presenterer ca. 220 konjakkmerker, i tillegg til en omfattende redegjørelse og test av Armanjakk og brandy.
-70 : Et dårlig brennevin med tydelige mangler i duft og smak. 71-75 : Et enkelt brennevin uten konsentrasjon i duft og smak. 76-80 : Et enkelt, men vellagret brennevin, dog uten dybde, konsentrasjon og personlighet. 81-85 : Et vellaget brennevin med personlighet og kvalitet over gjennomsnittet. 86-90 : Et utmerket brennevin med stor personlighet og kvalitet. 91-95 : Et brennevin i verdensklasse 96-100:Et helt enestående brennevin Oppdatert 1. april 2005
|