Tilbake

Lyktestolpene på Ingøy
Takket være pågåenhet og dugnadsånd, har Ingøy denne høsten fått 25 nye lyktestolper som lyser opp i mørketiden.

Klikk på bildet for å gjøre det størreHistorien er et klassisk eksempel på hva man kan få til når mange krefter drar i samme retning. I løpet av årets siste måneder har en lysrekke på 25 lyktestolper kommet opp på en strekning på 1100 meter, fra Svein Wærnes' hus til øverst i Isak-skjæringa.

Et dugnadsgjeng bestående av Lars Nibe, Monica Klausen, Roy Simonsen, Hugo Benjaminsen, Dag Wold, Rolf Nilsen, Bjørnar Moe og Ståle Hanssen har bidratt med betydelig innsats for å bringe prosjektet i mål. Men fremst i rekken av ildsjeler har imidlertid Åge Flaten og Repvåg kraftlags Geir Inge Hanssen stått. Det er disse to som til syvende og sist utgjorde nøkkelen til å få på plass lyktestolpene. Og sentral hele veien, Mimmi Benjaminsen.

Klikk på bildet for å gjøre det større- Det var Mimmi som startet hele prosjektet. Allerede i 2006 hadde hun den første kontakten med ordføreren, og fikk positivt svar. Hun har i tillegg fulgt opp med brev og telefoner fram til i dag. Det viser at det nytter å stå på, sier Åge.
I 2006 var det imidlertid ikke penger, og et politisk vedtak kom ikke før året etter. I september i år var det ennå ikke skjedd noe, og dermed tok han turen opp til ordførerkontoret for å se om det var mulig å få fortgang i arbeidet. Det ble napp. Og denne høsten har politikerne bevilget 60.000 kroner til veilys på Ingøy (Rolvsøy fikk for øvrig samme sum).

Klikk på bildet for å gjøre det størreMen 60.000 kroner rekker ikke til 25 lyktestolper. Det som har gjort prosjektet så unikt, er at ingøyværingene overtok  stolpene som ble fjernet under renovering av lysløypa i Havøysund. Denne jobben var det nettopp Flaten som fikk.
- Jeg sa ja til å gjøre dette gratis, mot at jeg fikk overta stolpene vederlagsfritt, sier han.
Sammen med gode hjelpere og en gunstig fraktavtale med FFR/Veolia ble stolpene fraktet til Ingøy uten at det gikk for kraftig utover budsjettet. Og i løpet av en hektisk helg satte så dugnadsarbeidet inn for fullt. De første 18 stolpene ble reist på rekordtid, takket være at så mange stilte opp. De siste sju stolpene ble reist av Åge og Lars (Nibe) den siste uka i november, før så lysene ble tent den første helga i desember.

Kraftlagets folk har vært på banen fra første dag, representert ved montør Geir Inge Hanssen. Arbeidet med å strekke kabler og montere armaturer ble gjort gratis. Det hører med til historien at broren Ståle, som også jobber i kraftlaget, utførte en god del detaljarbeid med armaturene før de ble sendt med båt til Ingøy.
- Jeg har nok vanskelig for å si nei når noen spør. Samtidig gjorde jeg dette på grunn av folket der ute. Hver gang jeg har vært på øya har jeg møtt varme og gode mennesker. Det føltes derfor ekstra godt å kunne gi noe tilbake, sier Geir Inge, som har en mor som er vokst opp på Ingøy.

Klikk på bildet for å gjøre det størreRepvåg Kraftlag har i tillegg bidratt med økonomiske midler slik at befolkningen på Ingøy kunne få sine 25 lyktestolper. Mye utstyr kommet på plass via selskapets eget innkjøpssystem, noe som gitt mye utstyr for budsjettet. Ifølge senior ingeniør Bjørn Holger Jensen, er det ikke uvanlig at kraftlaget går inn og sponser prosjekt som dette.
- Da vi fikk vite om hvilket dugnadsprosjekt som foregikk der ute, var det soleklart at det måtte legges inn litt ekstra innsats fra vår side. Nå har vi ikke fått finregnet på alt, men vi har nok gått inn med omlag 40.000 kroner i ren sponsing, sier han.

Han understreker at dugnadsarbeidet alene er verdt godt over 100.000 kroner.
- For å si det på en annen måte: om kraftlaget skulle satt opp 25 lyktestolper, ville sluttsummen havnet på godt over 250.000 kroner, sier Jensen.

Klikk på bildet for å gjøre det størreHytteeier Flaten vil sende en hilsen til de gode hjelperne.
- All drahjelpen fra kraftlaget har i praksis sendt prosjektet i mål. Og man må rette en inderlig takk til Geir Inge som har brukt så mye av sin fritid i prosjektet. I tillegg: både kraftlaget og teknisk etat i kommunen får utrolig mye pepper fra publikum. Desto viktigere å gi ros til folkene når det er fortjent. Dugnaden fra de som bor her ute har også ført til at vi kom veldig langt med de økonomiske midlene vi hadde til rådighet, sier han.

PS: Alle bildene i denne artikkelen er tatt av MMS-fotograf Hugo Benjaminsen