Welcome

 Crufts og diverse taktikker.

 

Stille i flere klasser

På Crufts er det syv forskjellige klasser til hvert kjønn, med mulighet til å stille i flere klasser - om du er kvalifisert til å delta i flere.

Klasseinndeling

Som i Norge så må hundene være ni måneder på utstillingens første dag for å få delta. Dette er klassene:
Special puppy class: Det er for hunder som har fylt ni, men ikke fjorten måneder på utstillingens første dag. Altså ikke mye annerledes enn vår juniorklasse.
Special junior class: Det er for de som ikke har fylt 18 måneder på utstillingens første dag.
Special yearling dog: For hunder som er mellom 12 og 24 måneder.
Post graduate dog: For hunder som ikke har vunnet et CC (challenge certificate - som gis til beste tispe og hannhund) eller fire eller flere førstepriser på championship shows i klassene post graduate dog, minor limit, mid limit, limit og open class.
Limit class: For hunder som ikke har vunnet tre CC for tre forskjellige dommere eller syv eller flere førstepriser på championship shows i klassene limit og open class.
Open class: Litt forenklet kan man si at det er for de som har vunnet for mye til å få stille i post graduate og limit class.
Special veteran class: For hunder mellom syv og tolv år. I motsetning til i Norge, som ikke har en øvre grense for veteraner.
Legg merke til at det er snakk om resultat fra championship shows. I England er det ulike typer utstilling, men det skal jeg ikke gå nærmere inn på her. Jeg tar også visse forbehold om at dette er forstått riktig. Skal du melde på, så dobbeltsjekk med enten NKK eller den britiske kennelklubben for å være sikker på at du gjør riktig!

Taktikk i påmelding

Det ligger mye taktikk i å melde på til riktig klasse. For eksempel kan en hund mellom ni og 14 måneder stille i tre forskjellige klasser - eventuelt alle tre, om kvalifiseringen finnes der. Hvilken klasse skal man velge? Tja, har man en hund som ikke er ferdig utviklet, bør man nok velge den klassen med yngst konkurranse - så man slipper å møte andre hunder som er mer utviklet. Mens om din hund er mer utviklet, bør du kanskje også velge en av de yngste klassene - for å skille deg positivt ut blant de uferdige hundene. På den annen side - om dommeren spør om alderen kan det hende at hunden din imponerer så mye at den gjør det veldig bra blant sine eldre og kanskje faktisk mer ferdige konkurrenter. Det er mye man skal tenke gjennom!
En annen taktikk er jo å melde på i flest mulig klasser, for å ha flest mulig sjanser.

Taktikk i ringen

Mer taktikk kan du tenke i forhold til ringen. I Norge er alle hunder oppført i katalogen i den rekkefølge de skal inn i ringen. Altså først juniorer, så unghunder, også videre. I katalogen på Crufts var hundene sortert på eiers etternavn!  Etter rasen er hver klasse satt opp med de deltagende hundene og deres startnummer. Men det blir aldri ropt inn startnummer  slik - bare klasse. Derfor må du være litt våken. For ringsekretæren sorterer ikke klassen i nummer rekkefølge. Man stiller seg der man vil.  Først tenkte jeg at det måtte være et mareritt for skriveren å bla fram og tilbake i kritikk bunken slik, og sørge for å skrive riktig kritikk på riktig hund... Men det skrives ikke kritikker, så da er jo ikke det noe problem. Det blir heller ikke delt ut premiering - altså ikke noen premielister å føre. Det blir kun plassert 5 hunder i hver klasse, og delt ut diplom til de fire beste.

Men tilbake til taktikken.  Det kan ligge mye taktikk bak hvor du plasserer deg og hunden. Du kan for eksempel sørge for å stå mellom to hunder som ikke er så bra som din hund. Da virker din hund enda bedre. Man kan for eksempel kaste et blikk på de andre hundene, og stille seg ved siden av den man finner som en minst farlig konkurrent. Så har din hund veldig lang fin pels, stiller man seg ved siden av den med kortest og "styggest" pels. Da vil din hunds pels virke ennå finere. Om du ønsker at din hund er det første dommeren skal få se i klassen - plasser deg deretter. Om du ønsker at din hund er det siste dommeren får se før det skal plasseres - så plasser deg deretter! Det kan også være en idé å gå fort inn i ringen. På den måten får du en plass, du får tid til å stille opp hunden din og gjøre deg klar mens 15 andre tråkker etter og må stille seg der det er ledig. Når dommeren tar en kjapp sveip over klassen er din hund ferdig oppstilt, mens enkelte andre kanskje så vidt har kommet seg inn i ringen. Mye å tenke på, med andre ord.

BIR uten kvalitet

Jeg sa det ikke ble gitt kvalitetspremiering. Det betyr at når dommeren har bedømt hver hund, skal det plasseres blant alle de møtte. Dommeren plasserer et sted mellom fem og syv, alt ettersom ønske. Men stort sett kun fem.
Bedømmelsen går forresten ganske kjapt. Siden dommeren ikke dikterer noen kritikk, gjør dommeren det vedkommende skal, og vær så god neste. Skal du som publikummer få med deg alle hundene, må du passe godt på. En kjapp prat med sidemann, og vips er tre hunder bedømt.
Siden det ikke gis noen kvalitetsbedømmelse kan i teorien en hund som i Norge ikke hadde fått ck ende opp som BIR!

Alt eller ingenting

Når alle klasser er dømt, kalles klassevinnerne inn. Blant disse plukker dommeren ut en vinner. Deretter kommer nummer to fra den klassen vinneren vant i. Så plasserer dommeren andre beste hannhund/tispe. Det er det. De tre beste i hver klasse får en kritikk tilsendt i ettertid. En kritikk skriveren ikke har noe med å gjøre - dommeren noterer selv sin vurdering. Det eneste skriftlige arbeidet skriver og ringsekretær gjør er å føre opp hvem som ble plassert i de enkelte klassene på ei krittavle, og med penn på et stort papir. Veldig oversiktlig og greit om man skulle misse noe.
Så du kan risikere å stå igjen uten noe som helst. Ikke en anelse om dommeren likte hunden din eller ikke. De plasserte får en diplom. Men det kan være 15 andre i klassen, og de vet ikke om det var nesten eller langt i fra at de skulle blitt plassert

Regler for utstilling av hunder på Crufts


A. 1) Hundeneoppholde seg i avsatt område hele tiden foruten om:
i) under bedømning
ii) når de
n gjøres klar for visning eller mosjoneres/luftes

2) Hundar får fjernes fra avsett område etter ordre av veterinær eller ledelsen på utstillingen.

B. Forberedelse av hunden før den skal i ringen før i hovedsak gjøres på avsatt område, eller der hvor utstillingsledelsen har ordnet plass.

C. Når hunden ikke er i sikker forvaring i bur eller bås, skal den holdes i bånd under hele fremvisningen, også når den luftes. Denne regelen gjelder selvfølgelig ikke når hunden deltar i lydighet, agility, eller demonstrasjon.

D. Bur, utstillingsbord og vogner, såkalte "Petmobil" er ikke tillatt ved ringene.

E. Det er forbudt å sperre ganger og passasjer.

F. Ingen hund får komme inn i en bedømningsring for utenom de  hundene i den klassen som bedømmes.

G. Trykte priser får ikke vises i ringen foruten om når det er gruppen eller BIS som dømmes. En handler eller hund i ringen får ikke han noe på seg som kan avsløre identiteten til eieren, hunden eller eventuelle sponsorer (For eksempel for leverandør) Det skal heller ikke sies noe som kan avsløre ens identitet, foruten om hundens nummer.

H. Det er forbudt å tiltrekke seg en hund som er i ringen sin oppmerksomhet fra området utenfor ringen.

I. Alle utstillere skal påse av hundens handler har riktig nummer på seg, mens hunden vises i ringen.