Tanker/Erfaring om Bad, Stell & Pelsprodukter til Shih Tzu/Lhasa Apso

Shih Tzu og Lhasa Apso er pelshunder, og krever derfor mye stell, spesielt dersom man ønsker å holde de i utstillingskondisjon.  De aller fleste i dag, som holder hunden i utstillingskondisjon, børster ikke hunden daglig. Å børste på en skitten pels frarådes på det sterkeste. Det eneste som kun ved behov røres mellom badene er topp/barter. Jeg tørrbørster heller ALDRI en pelshund. Å børste en pelshund daglig, sliter kun på pelsen. Evt kvist og løv plukkes bort fra pelsen, så lagt det lar seg gjøre med hendene. Og er det for ille, så bad hunden. Må man børste for eventuelt å sette opp ny topp, brukes en børstespray på pelsen, før man setter børsten i pelsen.

Det er alltid lettere å forebygge enn å redde en ødelagt pels, og grunnregelen er å bade før flokene kommer. Bad ofte, jo mer floker, jo mer skadet blir hårstråene, og jo fortere floker det seg igjen. En unghund som er i pelsskiftet må kanskje bades minst 2 ganger hver uke. Og tidsmessig sparer man på det i lengden. Å utsette badet på en flokete hund i ett døgn, og du kan fort måtte legge på en hel time med pelsstell.

I verste fall kan det være minst dobbelt så mye arbeid med en hund i pelsskiftet, som på en voksen fullpelset hund. Og for mange oppleves pelsskiftet som noe som kommer "over natten", og uerfarne valpekjøpere kan oppleve flokene som håpløst å få opp. Og det er her veldig mange må gi tapt, og finne frem saksa. Det er derfor viktig å kjenne over pelsen daglig med hendene i denne perioden, og oppdager du først floker, ikke utsett badingen, men bad umiddelbart. Neste dag vil det ofte være ennå mer, og flokene vil sitte fastere. Og en hund som har vært gjennomfloket, eller har hatt en del større floker, bør bades igjen umiddelbart når flokene er børstet ut og senest neste dag. Pels som har vært flokete får ofte en annen struktur, blir mer elektrisk, i tillegg vil det alltid sitte igjen skit, støv, shampoo/balsam i flokene, som man aldri fikk skylt ut. Lar man en hund som har vært flokete gå som normalt f.eks en uke til neste bad, så er det ofte minst like mye om ikke mer floker da. Og det selv om den var "nybadet" og flokefri. Og pelsen blir bare ennå mer ødelagt, og dermed floker den fortere. Man er da inne i en evig ond sirkel. Man skal også huske på generelt at mye fuktig og vått vær, gjør at pelsen naturlig floker fortere, og man av den grunn kanskje bør bade en dag eller to før normal tid. Veldig varme dager på sommerne med mye sol, vil også kunne tørke ut pelsen, og en veldig tørr pels, blir fort elektrisk, og floker dermed raskere.

Man kommer heller ikke bort ifra at pelskvaliteten og pelsstrukturen varierer mye fra individ til individ, og det kan på noen bare ta ett par dager å bli flokete, mens andre kan gå i flere uker uten at noe skjer. Det er også viktig å tenke på at de produktene som passer for en hund passer nødvendigvis ikke for andre. Og floker hunden over natten, uten at man har gjort noe spesielt, så er konklusjonen at den ikke har de rette produktene.  Å da lytte til  egen oppdretter og/eller erfarne oppdrettere, er ofte første forsøk på å finne en løsning. De kan ofte gi råd i hvilke andre produkter man kan bytte til. Det finnes utrolig mange produkter på markedet, og man kan måtte prøve og feile for å finne rette produkter. Men i en jungel av produkter kan det være greit å få noen tips.

Nedenfor har jeg satt opp en oversikt over produktene jeg bruker i dag. Og jeg bruker litt forskjellige produkter til mine hunder, og derfor har jeg så himla mange forskjellige typer. Noen produkter til daglig og noen produkter til utstilling. Noen produkter ofte, mens andre veldig sjelden.  Det er ingen fasit på hvilke produkter man bør bruke, bading eller fremgangsmåter, kun erfaring og egenprøving. Og dette har fungert veldig bra for meg i over 26 år.

Produkt

 

Bruksområde

Beskrivelse

Shampoo
# 1 All Systems Super Cleaning Shampoo

 

Info # 1 All Systems Super Cleaning Shampoo er en veldig skånsom shampoo som er lett å anvende og skylle ut. Den Shampooen som jeg har brukt lengst av alle, og som passer til de fleste pelser. Shampooen går an å bruke daglig og passer også til hunder og katter med følsom hud og pels, samt til valper og kattunger. Den paser like godt til hverdag som til utstilling. Shampoo med PH 6,25. Blandingsforhold: 10-1.
# 1 All Systems Clearly Illuminating Shampoo Info Denne shampoen gjør alt. Den renser godt og stripper pelsen for alle gamle produkter, uten å tørke ut pels og hud. Er god på alle farger og de fleste typer pels. Lett å skylde ut, klarner fargen uten å endre pelsens naturlige struktur. Skånsom selv på de mest sensitive hunder og katter, og sikker å bruke på pels av fargen hvitt, sølv og cream. # 1 All Systems Clearly Illuminating Shampoo er rosa på farge, men det er kun for at det skal være enkelt å se hvor du har påført det, og hvor du ikke har påført Shampoo, på større hunderaser. Hvite hunder blir ikke rosa. Bruksanvisning: Blandes med 5 deler varmt vann. Arbeides godt inn i pelsen og skyldes ut som vanlig.
# 1 All Systems Crisp Coat Shampoo Info
# 1 All Systems Crisp Coat Shampoo er spesielt laget  for strie pelser, til hard og eller ruhårede hunder, der tekstur og volum er avgjørende for presentasjon og rase standard. Crisp Coat Shampoo er rik på volum bygging, tekstur forbedrer, og reste fjernende plantestoffer. Den kan også brukes på andre raser, for å gjøre pelsen striere. Min utstillings shampoo for enda striere pels til utstilling.
# 1 All Systems Crisp Coat Shampoo er laget med naturlige hår og hud rensende botaniske ingredienser som eukalyptus, rosmarin og Mint. Den fjerner effektivt klor og tung mineraler fra hud og pels. Crisp Coat Shampoo er trygt for selv den mest sårbare pels også. Den er svært konsentrert, og setter spensten tilbake i pelsen.  Blandingsforhold: 10-1.
# 1 All Systems Professional Whitening Shampoo

 

Info # 1 All Systems Professional Formula Whitening Shampoo hjelper til med å ta bort de tøffeste flekkene og dårlige lukter. "Blå Shampoo". Bruker jeg stort sett når jeg bader til utstilling eller hvis hundene er blitt veldig skitten eller svart pga mye støv og astfalt når jeg lufter de i forbindelse med reise. Dette for å få en renest mulig pels. Spesielt det svarte i pelsen får en ekstra glans, så våre svarte hunder bades i denne til utstilling.
Shampooen fremhever pelsens naturlige glans og skinn. Inneholder ingen bleikemiddel eller silikon, men bare naturlige ingredienser. Inneholder Kokos olje. #1 All Systems Professional Formula Whitening Shampoo er sikker å bruke uansett farge, men anbefales spesielt til svarte, sølvfargede, hvite og kremfargede pelser.
Cowboy Magic Shine In Yellowout™ Shampoo Info
Cowboy Magic Shine In Yellowout Shampoo™ nøytraliserer gule flekker og virker fremhevende for alle type hårfarger: svart, hvitt, kastanje, rødbrunt, brunskimlet, palomino eller pels. Jeg bruker den på noen få med missfarget pels. Spesielt barter, bryst eller bakfoter, er vanlige områder å bruke denne på.
Cowboy Magic Shine In Yellowout Shampoo™ fjerner gule flekker i håret og gir livløse lokker en vakker gnist. Håret blir silkemykt, glansete og lukter deilig. Påfør i vått hår og masser inntil det blåe skummet har blitt hvitt. La det virke i to til fem minutter. Skyll godt og gjenta dersom nødvendig. Vask så med din favoritt Shampoo og Balsam.

Balsam

# 1 All Systems Botanical conditioner

Info

# 1 All Systems Botanical Conditioner består av botaniske ekstrakter for suveren rask balsamering, struktur og glans. Spesielt anbefalt for de pelser som er "vanskelig å stelle". Balsam som jeg bruker til daglig og utstilling, og det vil alltid være min favoritt.
# 1 All Systems Botanical balsam vil styrke pelsens tekstur og forhindre floker. Er en litt tyngere og fetere balsam, som også passer bra på de litt større pelsene. Desidert den beste balsamen jeg har brukt over alle årene med rasen. Blandingsforhold 40:1.
# 1 All Systems Super Rich Protein Lotion Conditioner Info # 1 All Systems Super Rich Protein Lotion Conditioner er en naturlig balsam formulert med ren vegetabilsk protein, urter og naturlige ingefær duft for alle typer pels. En balsam spesielt beregnet for litt grovere pelser. En helt grei balsam, men personlig foretrekker jeg Botanical til de fleste.
Super Rich Protein Lotion Conditioner vil hjelpe å løse floker, er en utmerket anti-stat, holder pelsens utseende og duft bedre og lenger, og er super konsentrert.
Anbefales for å bygge volum, og for strie pelstyper. Brukes like gjerne til utstilling som til daglig. Blandingsforhold: 40:1.
Balsam sprayer, Antistat sprayer og lignende.
# 1 All Systems Mat Blaster Moisurizing Coat Spray Info
Balsam spray til hud og pels, og et must for noen av mine hunder mellom badene. Svært konsentrert. Veldig bra for for å løse opp floker. Laget for å holde og beskytte pelsen fra å floke. Spesielt utviklet for å holde de litt finere doble pelsene som bl.a Shih Tzu og noen Lhasa Apso har, når bruk av vanlig olje blir for tungt. Personlig bruker jeg denne fast på noen av mine Shih Tzu/Lhasa Apso. Pelsen holder seg flokefri mellom badene, uten at jeg rører pelsen.
Den etterlater seg en skinnende pels, og bryter ned lakk og kritt. Inneholder vegetabilsk protein, mink olje og noen svært raffinerte lanolin olje for fuktighet. Hjelper og lindre tørr hud og tilhørende flassing hud. Kan med fordel benyttes når hunden er nybadet og tørr. Spray den over det hele, og spesielt områder som lett floker. Børst så det inn i pelsen. Sprayen virker da på en slik måte at pelsen forhindres i å floke.
# 1 All Systems Fabulous Grooming Spray

Info

En super spraybalsam, og en av mine favoritter. # 1 All Systems Fabulous Grooming Spray inneholder kun naturlige ingredienser, bl.a komponenter fra solsikke, kokos og mais oljer.
Den inneholder en lipidlagforsterker, som gir lipider på huden. Dette øker mykhet, glatthet og fuktighet i huden ved langvarig bruk (3-7 dager). Pelsen er belagt av lipider og balsam som beskytter håret kjemisk og fysisk. Denne samme ingrediensen hindrer også floking, filtring, statisk elektrisitet og splitting, selv om håret blir våt etter at sprayen er brukt.  Denne sprayen gir  et beskyttende lag som hindrer pelsen fra å tiltrekke seg smuss.
Ved daglig bruk vil pelsens - struktur, volum, styrke og glans bli stadig bedre. Kan fortynnes med vann, helst destillert eller brukesufortynnet . Ved pelsskifte, floket eller sammenfiltrede eller pels som ikke er i beste kondosjon, eller hvor du skal fjerne hårspray ,bruker du full styrke - spray og la tørke før du børster opp. Dette gir produktet tid til å gjøre jobben, og vil gjøre børstingen enklere og reduserer  stelletiden. Pels som er i bedre stand; fortynne med vann, for eksempel 1:1. Kan sprayes  i våt eller tørr pels. Vær spesiellt oppmerksom på problemområder. En toppmoderne balsam som er positiv ladet og dermed frastøter også skitt som er negativt ladet.
# 1 All Systems Hair Revitalizer & Instant Anti-Static Spray Info En papaya parfymert olje fri øyeblikkelig balsam og anti-statisk pels spray. Gjør børsting enklere, hjelper pelsen frastøte smuss, og etterlater en pelsen som ser og lukter nybadet lenger. Hair Revitalizer og Instant Anti-statisk Coat Spray gir pelsen en klar struktur, anbefales når pelsen børstes. Kan brukes i en ren, nybadet pels, både når den er våt og også tørr.
# 1 All Systems Get It Straight Coat Polish & Hair Dressing

 Info

Et produkt som temmer, gir glans, og struktur til pelsen. Den jevner ut hår/pels, demper bølger, og krøller, hjelper på å reparere skaded pels, hemmer luftfuktighet og statisk og temmer krus. Gir struktur, naturlig glans fra sitrus, og forenkler stellet. Den inneholder silke aminosyrer, solkrem, panthenol, spesielle conditioning emulsjoner. Kan brukes på ren nybadet våt eller tørr pels. Har noen jeg bruker den på mellom badene til hverdags, for å få nok fuktighet og hindre floker. Vask med dine favoritt # 1 All Systems shampoo og balsam, for økt effekt av Get It Straight Coat Polish.
Get It Straight Coat Polish kan brukes på tørr eller våt pels. Arbeide små mengder inn i pelsen og tørk eller style på vanlig måte. Alkohol fri, konserveringsmiddel fri, duft fri, ingen kunstige farger eller fargestoffer!
Laser Lites WOW Detangler

Info

WOW Detangler. Navnet sier det meste. Den er perfekt å bruke til hverdags for at børsten skal gli lettere igjenom pelsen og at floken skal slippe lettere. Høyt konsentrert, inneholder pelsglans, får sand og urin til å prelle av pelsen. Blandeforhold: Hydrobad 2-4 topper (20-40 ml) til en 10 liters bøtte som skylles over hunden. Eller til bruk som en flokespray tilsett 2 topper (20 ml) til 0,5 l vann. Mange bruke dette også i ren nyvasket pels, og tilfører dette i pelsen før og under føning.
Pelspleie produkter
Laser Lites Henna Wax Info
Henna Wax brukes når du vil ha noe som pleier pelsen mer enn en balsam men ikke like mye som Protein Treatment. Her er det mange måter å bruke den på:

Påføres pelsen istedet for en balsam, eller brukes i tillegg som balsam. Her må man finne sin egen måte. Best resultat klem all overflødig vann ut av pelsen med fingrene og fordel godt. Skal ikke skylles ut.

Den kan for en del pelser gjøre pelsen for myk, så her må man prøve seg frem.

 

*Bade som normalt med Shampoo og Balsam. Lag en liten spray flaske med Henne Wax og kokende varmt vann. Rist godt. Sprayes inn i pelsen, mens du føner. Denne har desidert svakest effekt av alle.

*Den mest brukte måten hos de fleste er som følger: Vask med Shampoo ( evt også balsam), skyll ut. Klem ut vannet, og la hunden ligge litt i håndkle. Ta så en god dæsj av konsentrert Henna Wax i hånda og fordel utover i pelsen. Når du føner vil så dette legge seg som en beskyttelseshinne over hårstråene, gi den en super glans, og også hindre hunden i å floke pelsen så raskt mellom badene.

Laser Lites Protein Treatment

 

Info

Protein Treatmenter et produkt som intensivbehandler og reparere sol blekt eller kjemisk ødelagt pels. Den virker også som en  intensiv pelskur, som pleier tørr og livløs pels. Inneholder collagen spesielt for å reparere slitte tupper. Hjelper også mot floker i hårtopper. Kan også brukes isteden for balsam for å få ekstra volum til utstilling.
Blandingsforhold: 1 del Kur og 2 deler vann. Kan også blandes sammen med Mattles Magic. Når jeg har brukt denne, har det vært i kombinasjon 50/50 med Mattle Magic.
Hvis det skal brukes som hydrobad 1 del Kur og 100 deler vann. Skal ikke skylles ut! Evt skyll veldig lett ut, på de pelser som trenger det.

Laser Lites Mattles Magic

Info

 
Mattless Magic er et hverdagsprodukt som ikke passer for utstillingsbruk. Det er en pleiende krem som er designet for å redusere floking og kan øke tiden mellom hvert bad.
 
Blandingsforhold: For hydrobad en halv kopp per 10 liter vann, eller for bruk i en flaske 1 del med 10 deler vann. Mattless må jobbes inn i pelsen og skal ikke skylles ut. Kan også brukes sammen med Laser Lites Protein Treatment i en blanding halvt om halvt.

Klikk på link for å lese om: Bad og føn av Shih Tzu